20.10.2020

Dodnes nechápu, proč jsem do toho souboje šel tak hloupě

Rozhovor se stoperem Tomášem Hajduškem, který je po operaci předního zkříženého vazu a momentálně se věnuje rehabilitaci. Zranění si přivodil v prvním domácím zápase s Mariánskými Lázněmi a je jasné, že do letošní sezony bohužel už nezasáhne.

Zanedlouho to budou od Tvého zranění dva měsíce. V jaké fázi rehabilitace se nacházíš?

Mám lehce přes měsíc od operace, která proběhla 14. září. Momentálně už chodím bez berlí, bez ortézy, začal jsem s rehabilitací pod dohledem fyzioterapeutky a mám od doktora povoleno jezdit na rotopedu, plavat a začít pomalu s cvičením. Takže už bombarduju bráchu Kamila, aby mi vytvořil tréninkový plán na míru.

Takže už začneš trénovat?

Nechtěl bych to zakřiknout, ale zatím se vše vyvíjí dobře a pomalu se můžu začít věnovat sportu – kolo, posilování, za dva až tři měsíce i nějaký lehký výklus. S návratem do týmového tréninku a tím spíš do zápasů to bude ale běh na delší trať. Transplantovanému vazu trvá až 12 měsíců, než je na sto procent přihojený. Takže tuhle sezónu už určitě nenastoupím a můj plnohodnotný návrat do kádru áčka je vzhledem k mému pokročilému věku, zodpovědností za rodinu a pracovnímu vytížení ve hvězdách.

Kdy a kde jsi byl operován? Proběhlo vše hladce?

Operoval mě doktor Novák (šestinásobný mistr ligy se Spartou a Bohemians, bývalý doktor reprezentace U21 a Sparty Praha) v pražském Centru léčby pohybového aparátu a vše proběhlo podle plánu. Neměl jsem ani velké bolesti nebo otoky, už 14 dní po operaci jsem mohl při pohybu doma odložit ortézu a berle.

Když se vrátíme k Tvému zranění, jak k němu došlo? Z čeho pramenilo?

Zranění jsem si způsobil sám, koukal jsem se na to několikrát na videu a dodnes nechápu, proč jsem do toho souboje šel takhle hloupě. Útočník si hodil míč kolem mě a já místo, abych se ho snažil vykrokovat, tak jsem mu do dráhy běhu strčil nohu. Vlastně jsem se zranil, a ještě dostal žlutou kartu za faul – dvojí trest. O to víc mě to zranění štve, ale můžu se zlobit jen sám na sebe.

Sezona byla rozjetá nadějně, jenže rozsáhlá marodka má na svědomí, že mužstvo začalo ztrácet, už i na domácím hřišti. Čeká Katovice boj o záchranu, nebo si tohle nikdo nepřipouští?

Boj o záchranu si určitě nikdo nepřipouští, ale kluci musí po pauze zabrat, abychom se do něj nenamočili. Bodů zatím tolik nemáme a v divizi se nikdo sám neporazí, jak nám ukázal Cheb. Absence Dana Pavloviče, Kuby Miklase, Saši Kahuje a moje se projevily. Těžko můžeme tvrdit, že bez čtyř hráčů je kádr stejně silný jako s nimi. Ale pořád je v týmu dalších 15 skvělých fotbalistů, kteří mají na to porazit v divizi kohokoliv a já vím, že to v dalších zápasech zase potvrdí.